Usein kysytyt kysymykset

Usein kysyttyihin kysymyksiin löydät vastaukset täältä. Jos koet jotain haasteita, täältä löydät todennäköisesti vastauksia. Päivitämme listaa jatkuvasti.

Voiko aterioita jättää välistä? 

On tärkeää, että noudatat ohjeita. Lounaan ja päivällisen paikkaa voit toki vaihtaa. Jos koostat ruokavaliota ominpäin etkä seuraa meal plania, suosittelemme huolehtimaan, että syöt riittävästi päivän aikana.

En syö punaista lihaa, voinko olla Keto Kickstart -valmennuksessa mukana? 

Meal planissa on paljon erilaisia lihoja sen takia, että ruokailut olisivat mahdollisimman monipuoliset. On suositeltavaa syödä meal planin mukaan. Naudanlihassa on hirvittävän paljon tärkeitä ravinteita. Jotta emme kärsisi ravintoainepuutoksista, on naudanlihan syönti suotavaa. Jos et kuitenkaan koe naudanlihaa omaksesi, voit korvata sen millä tahansa proteiinin lähteellä, joka sopii omaan elämäntyyliisi.

Päätä särkee, mikä avuksi? 

Päänsärky on lähes aina oire elektrolyyttien, etenkin suolan (natrium), vajeesta. Tankkaa suolaa ¼-½  tl per 30 min kunnes helpottaa. Luuliemi, jossa on reilusti lisättyä suolaa, helpottaa usein myös pääkipuun.

Plussapäivän jälkeen turvottaa, mitä tehdä? 

Juo lisää vettä ja tankkaa kaliumia tai elektrolyyttijauhetta. Liiku.

On paha olo, apua!

Älä ota elektrolyyttejä tai vitamiineja tyhjään vatsaan. Ja voit kokeilla ruoansulatusentsyymien käyttöönottoa. Ota huomioon adaptaatiovaihe, joka voi kestää ensimmäiset viikot.

Ripuli!

Voi kuulua alkuvaiheeseen. Tarkista, että käyttämässäsi magnesiumvalmisteessa ei ole oksidia tai sitraattia. Vatsa rauhoittuu kyllä puhdistumisen jälkeen, ja on suhteellisen normaalia kokea vilkastunutta suolen toimintaa ja sisällön notkistumista ensimmäisten adaptaatioviikkojen aikana. Joillain tottumattomilla myös MCT/ kapryyliöljy saattaa vilkastuttaa tarpeettomasti suolen toimintaa, mutta tähänkin on mahdollista kasvattaa toleranssia aloittamalla hyvin pienillä määrillä.

Alkuvaiheessa on tavanomaista, huonojen ja patogeenisten suolistobakteerien kuollessa pois, että koemme ripulia. Tämä helpottaa yleensä ensimmäisten viikkojen jälkeen. Joillain ihmisillä myös ruoansulatusentsyymit auttavat siirtymävaiheessa, sappi auttaa toimimaan tehokkammin.

Vatsa ei toimi. Kääk!

Muista juoda riittävästi päivän aikana. Kyseessä on luultavimmin elektrolyyttivaje. Vesi, magnesium ja suola avuksi. Mikäli tähän yhdistyy kipu, vatsan turvotus ja tarve mennä vessaan, mutta mitään ei tule ulos, on kyseessä ummetus ja silloin voi juoda vielä enemmän ja ottaa suolaa ja magnesiumia helpotukseen. Lisättyjä kuituja tai mitään lääkkeitä ummetuksen ratkaisemiseksi emme suosittele.

Iho kutiaa ja on näppylöitä!!!

Tähän saattaa olla muutamia syitä: 

1. Sapen toiminnan tehostuessa, sappinesteet lähtevä virtaamaan tehokkaammin, ja silloin sappinesteeseen varastoituneet epäpuhtaudet ja “köhnä” vapautuu, jolloin sitä myös poistuu ihon kautta. Kyseessä on siis puhdistumisreaktio, joka helpottaa ajan mittaan. Avuksi voi ottaa ruoansulatusentsyymeitä joista löytyy Ox Bileä, eli härän sappea. 

2. Ketogeeninen ruokavalio johtaa useimmissa tapauksissa ketoosiin. Tällöin keho alkaa valmistaa ketoaineita, joita elimistö käyttää energiantuotantoon. Ketoaineasetonia vapautuu useimmiten ruokavalion alkuvaiheessa hengityksen kautta, mutta ketoaineita erittyy kehosta myös ihon kautta, etenkin hikoillessa. Tämä saattaa herkillä aiheuttaa kutinaa ja ihottumaa. Tähän auttaa myös ruoansuolatusentsyymit ja hikoilun välttäminen. 

3. Oksalaatit, jos ruokavaliosi on sisältänyt aiemmin paljon pinaattia, kaakaota, suklaata, selleriä, manteleita, siemeniä, pähkinöitä, viljoja ja muita hyvin oksalaattipitoisia ruokia. Näiden äkillinen väheneminen ruokavaliosta aiheuttaa oksalaattivarastojen vapautumista ja oksalaatit pyrkivät eri tavoin ulos kehosta. Tämä on hyvä asia, sillä kehoon varastoituneet oksalaatit ja oksalaattipitoisten ruokien syöminen saattavat ylläpitää erilaisia oireita kehossa ( esim. nivelkivut, iho-ongelmat, hiustenlähto). Parhaiten tähän auttavat sitraatit (kalsium-, magnesium- ja kaliumsitraatit), B6-vitamiini ja hätätapauksessa pieni oksalaattipitoinen ruoka-annos, esim. muutama pala tummaa suklaata tai muutama manteli. 

En saa nukuttua

Mikäli kärsit unihäiriöistä, vähennä kahvin ja muiden kofeiinipitoisten valmisteiden käyttöä. Huolehdi unihygieniasta ja kokeile glysiinin ja magnesiumin ottamista iltaisin. Unihäiriöt saattavat vaivata adaptaatiovaiheessa tilapäisesti kohonneiden kortisolien eli stressihormonien takia. Tämä kuitenkin tasoittuu adaptaation edetessä. Otathan käyttöön myös stressinhallintakeinot, mikäli koet kohonnutta stressiä tai elämäntilanteesi on hektinen. Esimerkiksi säännöllinen meditaatio voi olla avuksi.

Hiukset lähtee, help!

Kun muutamme radikaalisti elämäntapojamme, kehomme kohtaa hetkellisesti stressiä ja tämä voi näkyä 3-6kk kuluttua lisääntyneenä hiustenlähtönä. Tätä ei missään nimessä tapahdu kaikille. Mikäli haluat estää tai varmistaa, ettei näin tapahdu sinulle, muista syödä riittävästi ja muista pitää rasvan määrä korkeana ja varmistaa riittävä proteiinin saanti. Pyri myös huolehtimaan riittävästä levosta ja palautumisesta ja ota oma elämä ohjaksiisi myös stressien osalta. Ihmisillä on myös luontainen “karvanlähtöaika”, joka usein ajoittuu vuodenaikojen vaihteeseen, joten kaikki hiustenlähtö ei aina joudu ruokavaliosta.

Himoitsen karkkia ja muuta makeaa

Mieliteot ja erilaiset ruokahimot ovat myös varsin yleisiä ensimmäisten viikkojen aikana. Tärkeää on työstää ruokavaliomuutosta myös mielen tasolla ja ymmärtää, miksi tätä ruokavaliota noudatat ja kuinka sen avulla on mahdollista kohottaa omaa hyvinvointiasi ja päästä kohti niitä omia tavoitteitasi. Varmista myös, että syöt riittävästi etkä kärvistele nälässä. Jos koet nälkää missä tahansa tilanteessa, syö sallituista.

Voinko käyttää kahviin kermaa?

Lisäaineettoman kerman käyttö kahvissa on sallittua.

En juo kahvia, onko pakko?

Ei todellakaan ole, voit halutessasi korvata rasvakahvin teellä tai kaakaolla tai olla kokonaan ilman.

Voinko pätkäpaastoilla?

Kyllä. Voit noudattaa itsellesi parhaiten sopivaa pätkäpaastomallia huoletta Keto Kickstart -valmennuksen aikana.

Kolesterolit ovat mittauksissa koholla. Lääkäri uhkailee lääkityksellä. Olenko vaarassa?

Veren lipidiarvojen kohoaminen on ensimmäisen puolen vuoden aikana normaalia, mutta se tasoittuu ja palautuu suhteellisen normaaliksi ajan kuluessa. Tämä johtuu rasvojen vapautumisesta (laihtuminen) ja lisääntymisestä verenkierrossa. Ruoan kolesterolilla ei ole yhteyttä sydän – tai verisuonisairauksiin. Jos kokonaiskolesteroli kohoaa yli 10 arvoihin, saattaa olla viisasta karsia ruokavaliosta maito- ja kookostuotteet. Kolesteroliarvoja tarkkaillessa on tärkeää kiinnittää huomiota kolesterolien suhdelukuihin, eli mitä on tapahtunut HDL:lle ja triglyserideille. LDL-luku ei kerro meille sydänterveydestä yksinään juuri mitään, vaan etenkin triglyjen merkitystä haluamme korostaa. Vaikka ketoillessa LDL kohoaa, HDL yleensä nousee ja triglyt laskee. Suomessa myös kolesterolien “normaalit” viite-arvot ovat muita pohjoismaita paljon matalammat, ja siksi niihin rajoihin tulisikin suhtautua skeptisesti. Naisilla ikääntyessä kolesterolin kuuluukin kohota, ja matalat kolesteroli-arvot on yhdistetty lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Jos haluaa tutkia itseään kolestrolien osalta tarkemmin, kannattaa hakeutua LDL-partikkelikoon mittauksiin, sekä otattaa myös valtimoiden kalkkikuvat ( Coronary Artery Calsium Score) ja HOMA-IR mittaus.

Lähde:

Alique M Luna, C & Ramirez R. (2015). LDL biochemical modifications: a link between atherosclerosis and aging. Food & Nutrition Research, 59. doi:10.3402/fnr. v 59.29240.