Usein kysytyt kysymykset ja ongelmatilanteet

Usein kysytyt kysymykset ja ongelmatilanteet

Usein kysyttyihin kysymyksiin löydät vastaukset täältä. Jos koet jotain haasteita, täältä löydät todennäköisesti apuja.

Voiko aterioita jättää välistä? 

On tärkeää, että noudatat ohjeita. Lounaan ja päivällisen paikkaa voit toki vaihtaa. Jos koostat ruokavaliota omin päin etkä seuraa meal plania, suosittelemme varmistamaan, että syöt riittävästi päivän aikana.

Valmennuksessa ei ole juurikaan kasviksia. Voinko lisätä niitä oman mielen mukaan? 

Et voi. Kasvikset eivät kuulu carnivore-ruokavaliolle. On tärkeää noudattaa ohjeita. Voit ainoastaan täydentää päivän ruokailuja nälänpaikkauslistauksesta. 

En syö punaista lihaa. Voinko olla Carnivore-valmennuksessa mukana? 

Meal planissa on paljon erilaisia lihoja sen takia, että ruokailut olisivat mahdollisimman monipuoliset. On suositeltavaa syödä meal planin mukaan. Naudanlihassa on hirvittävän paljon tärkeitä ravinteita. Jotta emme kärsisi ravintoaine puutoksista, on naudanlihan syönti suotavaa. 

Päätä särkee. Mikä avuksi? 

Päänsärky on lähes aina oire elektrolyyttien, etenkin suolan (natrium), vajeesta. Tankkaa suolaa ¼-½  tl per 30 min, kunnes olo helpottaa. Luuliemi, jossa on reilusti lisättyä suolaa, helpottaa usein myös pääkipuun.

Vapaapäivän jälkeen turvottaa. Mitä tehdä? 

Juo lisää vettä ja tankkaa kaliumia tai elektrolyyttijauhetta. Liiku.

On paha olo, apua!

Älä ota elektrolyyttejä tai vitamiineja tyhjään vatsaan. Voit kokeilla ruoansulatusentsyymien käyttöönottoa. Ota myös huomioon adaptaatiovaihe (vinkkejä adaptaatio-moduulissa!), joka voi kestää ensimmäiset viikot.

Ripuli!

Voi kuulua alkuvaiheeseen. On normaalia kokea vilkastunutta suolen toimintaa ja sisällön notkistumista ensimmäisten adaptaatioviikkojen aikana. Vatsa rauhoittuu kyllä puhdistumisen jälkeen. Katso, ettei käyttämässäsi magnesiumvalmisteessa ole oksidia tai sitraattia.

Vatsa ei toimi. Kääk!

Muista juoda riittävästi päivän aikana. Kyseessä on luultavimmin elektrolyyttivaje. Ota magnesium ja suola avuksi.

On tärkeää myös ymmärtää, että kasvisten ja kuitujen puuttuessa ruokavaliosta on täysin normaalia, että vessassa käynti vähenee, sillä elimistö hyödyntää syödyn ruoan tehokkaammin eikä jätteeksi jää paljoa.

Mikäli tähän yhdistyy kipu, vatsan turvotus ja tarve mennä vessaan, vaikka mitään ei tule ulos, on kyseessä ummetus. Silloin voi juoda enemmän sekä ottaa suolaa ja magnesiumia helpotukseen. Kuituja tai mitään lääkkeitä ummetuksen ratkaisemiseksi emme suosittele.

Iho kutiaa ja on näppylöitä!!!

Tähän saattaa olla muutamia syitä: 

1. Sapen toiminnan tehostuessa sappinesteet lähtee virtaamaan tehokkaammin. Silloin sappinesteeseen varastoituneet epäpuhtaudet ja “köhnä” vapautuu, jolloin sitä myös poistuu ihon kautta. Kyseessä on puhdistumisreaktio, joka helpottaa ajan mittaan. Avuksi voi ottaa ruoansulatusentsyymeitä, joista löytyy Ox Bileä, eli härän sappea. 

2. Carnivore-ruokavalio johtaa useimmissa tapauksissa ketoosiin, ja keho alkaa valmistamaan ketoaineita, joita elimistö sitten käyttää energiantuotantoon. Asetonia (ketoaine) vapautuu useimmiten ruokavalion alkuvaiheessa hengityksen kautta, mutta ketoaineita erittyy myös ihon kautta etenkin hikoillessa, mikä saattaa aiheuttaa kutinaa ja ihottumaa. Tähän auttaa myös ruoansuolatusentsyymit sekä hikoilun välttäminen. 

3. Oksalaatit, jos ruokavaliosi on sisältänyt aiemmin paljon pinaattia, kaakaota, suklaata, selleriä, manteleita, siemeniä, pähkinöitä ja muita oksalaattipitoisia ruokia, voi niiden äkillinen väheneminen aiheuttaa oksalaattivarastojen vapautumista, kun oksalaatit pyrkivät eri tavoin ulos kehosta. Tämä on hyvä asia, sillä kehoon varastoituneet oksalaatit ja oksalaattipitoisten ruokien syöminen saattaa ylläpitää erilaisia oireita kehossa (esim. nivelkivut, iho-ongelmat, hiustenlähtö). Parhaiten vaivaan auttavat eri sitraatit (kalsium-, magnesium- ja kaliumsitraatit) sekä B6-vitamiini. Hätätapauksessa apuna voi toimia myös pieni oksalaattipitoinen ruoka-annos, esim. pala tummaa suklaata tai muutama manteli. 

En saa nukuttua

Unihäiriöt saattavat vaivata adaptaatiovaiheessa tilapäisesti kohonneiden kortisolien eli stressihormonien takia. Tämä kuitenkin tasoittuu adaptaation edetessä. Mikäli kärsit unihäiriöistä, vähennä kahvin ja muiden kofeiinipitoisten valmisteiden käyttöä. Huolehdi unihygieniasta ja kokeile glysiinin ja magnesiumin ottamista iltaisin. Otathan käyttöön myös stressinhallintakeinot, mikäli koet kohonnutta stressiä tai elämäntilanteesi on hektinen. Esimerkiksi säännöllinen meditaatio voi olla avuksi.

Himoitsen karkkia ja muuta makeaa

Mieliteot ja erilaiset ruokahimot ovat myös varsin yleisiä ensimmäisten viikkojen aikana. Tärkeää on työstää ruokavaliomuutosta myös mielen tasolla ja ymmärtää, miksi haluat noudattaa tätä ruokavaliota ja kuinka sen avulla on mahdollista kohottaa omaa hyvinvointiasi ja päästä kohti omia tavoitteitasi. Varmista myös, että syöt riittävästi etkä kärvistele nälässä. Jos koet nälkää missä tahansa tilanteessa, syö sallittuja ruokia.

Voinko käyttää kahviin kermaa?

Lisäaineettoman kerman käyttö kahvissa on sallittua. Kannustamme kuitenkin juomaan kahvin mustana.

Voinko käyttää mantelimaitoa tai muita kasvimaitoja kahviin?

Mantelimaito, soijamaito, kauramaito ja muut kasviperäiset maidot eivät kuulu carnivore-ruokavalioon.

Voinko pätkäpaastoilla normaalisti?

Kyllä. Voit noudattaa itsellesi parhaiten sopivaa pätkäpaastomallia huoletta myös Carnivore-ruokavaliolla.