Sisäelimet ovat tärkeä lisä carnivore-ruokavaliolla

Lihaksistosta peräisin olevat lihat ovat herkullisia, pehmeitä ja niiden suutuntuma on meille tuttu ja miellyttävä. Kaikista ravinteikkaimmat osat eläimistä päätyvät usein roskiin ja jäävät hyödyntämättä. Alkuperäiskulttuureissa eläin usein hyödynnettiin kokonaan, ja vielä monien lapsuudessa esim. maksaruokien syöminen oli normaalia.

“Kärsästä hännänpäähän” eli Nose-to-tail on suosittu tapa syödä carnivore-ruokavaliolla. Sisäelimissä on aivan huikeat määrät ravinteita, joista meille ihmisille olisi varmasti hyötyä. Sisäelimissä biosaatavat vitamiinit ovat helposti kehon tunnistettavassa ja elimistöön imeytettävässä muodossa. Sisäelimet sisältävät A-, B-, D-, E-, ja K-vitamiineja, folaattia sekä mineraaleja kuten rautaa, kuparia, mangaania, fosforia, seleeniä ja sinkkiä. Rasvaliukoiset vitamiinit ovat erittäin tärkeitä terveydellemme, ja niitä on lähes mahdotonta saada kasvikunnan tuotteista yhtä biosaatavassa muodossa.

Sisäelimiä saa usein halvemmalla kuin muita suosittuja pihvilihoja, ja niiden syöminen on myös hyvin ekologista, koska hyödynnämme koko eläimen. Reko-ringit ja suoraan tuottajilta tilaaminen on hyvä keino löytää laadukkaita tuotteita.

Jos pelkkä ajatus sisäelinten syömisestä aiheuttaa yökötystä, voivat esimerkiksi sisäelinkapselit olla toinen keino täydentää ravinnevarastoja. Sisäelinten syöminen muutamana päivänä viikossa syrjäyttää kuitenkin kevyesti kaikki mahdolliset synteettiset vitamiinit ja lisäravinteet.

MAKSA

on yksi maailman ravinetikkammista ruoista. Maksasta saamme erittäin laadukaasta proteiinia, rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E, K ja B12), karnitiinia, lipoinihappoa, folaattia ja koliinia. Parempaa retinolin lähdettä saa hakea. Retinoli on rasvaliukoinen A-vitamiinin muoto, jota löytyy ainoastaan eläinkunnan tuotteista.

Alkuperäiskansojen metsästäjät söivät usein saaliin maksan heti metsästyspaikalla. Monissa kulttuureissa on tapana jakaa eläimen maksa kaikkien heimon jäsenien kesken, jotta kaikki saisivat osansa sen sisältämistä ravinteista ja vahvistavista ominaisuuksista. Leijonien tiedetään myös syövän ensimmäisenä tappamansa eläimen maksa, ja joskus saalistajat eivät edes vaivaudu syömään lihaksistoa, vaan syövät ainoastaan ravinteikkaat sisäelimet.

Naudan, vasikan, lampaan, karitsan, poron, sian, kanan, kalkkunan, ankan ja hanhen maksat ovat kaikki erinomaisia. Merenelävistä turskanmaksa niiden omaan öljyyn säilöttynä on myös todellista superruokaa.

Eikö maksassa ole kaikki myrkyt?

Maksan toimintamekanismi on eliminoida ja neutraloida kaikenlaiset myrkyt kehosta, mutta se ei varastoi niitä. Myrkylliset yhdisteet, joita keho ei pysty neutralisoimaan tai eliminoimaan, varastoituvat kehon rasvasoluihin ja rasvaisiin kudoksiin. Maksa ei siis ole myrkkyjen varastointijärjestelmä, vaan se suodattaa ne. Hanki sisäelimet kuitenkin aina mahdollisimman eettisesti ja puhtaasti kasvatetulta eläimeltä.

SYDÄN

Sydän sisältää korkeita pitoisuuksia koentsyymi Q10 (CoQ10), joka on ravinne, jota tarvitaan solujen perustoimintoihin. CoQ10-tasot laskevat ikääntyessämme, sekä silloin, jos käytämme esim. kolesteroleja alentavaa lääkitystä. Sydän on hyvin tiivis lihas, ja se sisältää rutkasti proteiinia, seleeniä, fosforia ja sinkkiä. Se on suhteellisen rasvaton, mutta sisältää paljon kollageenia.

Sydämen saa helposti jauhettua pieneksi, ja sen voi sekoittaa jauhelihan sekaan tai syödä pelkällään.

AIVOT

Tässä kohtaa monella saattaa mennä kuppi nurin ja lentää carnivoret ikkunasta. Vaikka sisäelimistä on tässä valmennuksessa paljon infoa, ei se tarkoita kuitenkaan sitä, että niitä olis pakko syödä. Haluamme vaan tarjota teille riittävää tietoa, ja ehkä joku saattaa jopa innostua kokeilemaan.

Aivoissa on paljon erilaisia ravinteita, ja ne ovat hyvin rasvainen osa. Aivot sisältävät paljon omega-3-rasvahappoja ja ravinteita, kuten fosfatidyylikoliinia ja fosfatidyyliseriiniä, jotka ovat hyväksi hermostolle ja yllätys… aivoille.

KIELI

Kieli sisältää suhteellisen paljon energiaa ja rasvahappoja sekä sinkkiä, rautaa, koliinia, folaattia ja B12-vitamiinia. Kielen on perinteisissä kulttuureissa ajateltu olevan erityisen hyödyllinen ihmisille, jotka toipuvat jostain sairaudesta. Folaatti on vitamiini, jonka katsotaan olevan hedelmällisyyttä lisäävä ja sikiön terveyttä lisäävä ravinne.

LUUYDIN

Luuydin on suurta herkkua. Luuytimen paahtaminen uunissa tekee siitä yhden ravinteikkaimmista ja maukkaimmista ruoista mitä tiedämme. Tutkimuksissa on havaittu luuytimen olevan hyvä adiponectiinin lähde. Adiponectiini auttaa lisäämään kehon insuliiniherkkyyttä ja rasvametaboliaa, ja se on yhdistetty mm. sydäntautien alentuneeseen riskiin sekä lihavuuteen yhdistettyjen syöpien torjuntaan.

Mikäli ostat luita, jossa ydin on vielä tallella, voit paahtaa niitä uunissa, kunnes ne saavat hieman väriä. Sitten voit lisätä suolaa päälle ja lusikoida herkut suoraan suihin. Tämän jälkeen voit hyödyntää luut vielä liemeksi. Luiden paahtaminen antaa liemelle upean paahteisen maun.