Oksalaattien aiheuttamat haasteet

Oksalaattien vaarat

Tässä tekstissä perehdytään oksalaatteihin ja niiden aiheuttamiin haasteisiin terveydessä ja hyvinvoinnissa. Käymme läpi taustoja sille, miksi oksalaateista puhutaan tässä valmennuksessa sekä niitä seikkoja, jotka meidän tulisi ottaa huomioon siirtyessämme noudattamaan carnivore-ruokavaliota. Lisäksi käsittelemme keinoja, joiden avulla erilaisista oksalaattihaasteista voidaan selvitä. 

Oksalaatteja löytyy yli 200 kasvisuvusta, ja joissain kasveissa on oksalaatteja jopa 80% niiden kuivapainosta. Monilla meistä on vuosikausia “terveellistä” syömistä taustalla; olemme tehneet viherpirtelöitä, käyttäneet pinaattia salaateissa ja syöneet terveellisinä pitämiämme pähkinöitä ja siemeniä. Näin tehdessämme olemme samanaikaisesti sulloneet kehoomme mielin määrin oksalaatteja, joilla on lukuisia terveyshaittoja. Näistä ei tänä päivänä tiedetä vielä riittävästi, eikä monia vaivoja edes osata yhdistää oksalaatteihin. 

Oksaalihappoa voidaan ajatella magneettina, joka vetää mineraaleja, kuten kalsiumia, kaliumia, natriumia ja magnesiumia, puoleensa. Nämä muodostavat yhdessä oksalaattien kanssa oksalaattisuoloja. Oksalaatit voivat olla liukenevia tai liukenemattomia. Liukenevat oksalaatit voivat liueta kokonaan vereen, liukenemattomat oksalaatit sen sijaan eivät. Jos oksalaatit selviävät verenkierrosta, ne varastoituvat kudoksiin. Tällöin liukenemattomat oksalaatit saattavat olla ongelmallisia, koska niiden rakenne on kuin teräväreunainen kristalli. 

KASVIT JA SIEMENET

Kasvit täydentävät siemeniään luonnollisilla torjunta-aineilla pitääkseen tuholaiset ja saalistajat kaukana niistä, ja näin ollen kasvin on mahdollista jatkaa lisääntymistä. Tämä on luonnon oma suojamekanismi, sillä kasvit eivät halua tulla syödyiksi. Kasvit myös täyttävät siemeniä ravintoaineilla, jotta kasvuvaiheessa oleva taimi saisi riittävästi ravintoa kasvaakseen. Kasvit käyttävät oksalaatteja myös kalsiumin varastointikeinona. 

Erikoista tässä toki on, että monet eniten oksalaatteja sisältävistä ruoista ovat juurikin niitä, joita suurin osa ihmisistä pitää terveellisinä ja joiden ajatellaan sisältyvän monipuoliseen ruokavalioon. Evoluution näkökulmasta tarkasteltuna mikään näistä oksalaattipitoisista ruoista ei ole ollut saatavilla vuoden ympäri. Tässä onkin tapahtunut muutos, sillä nyt niitä saa kaikkina vuodenaikoina, ja helposta saatavuudesta johtuen monet ihmiset syövätkin näitä kasviksia suuria määriä.

OKSALAATTIEN VARASTOITUMINEN

Oksalaattien varastoituminen on hyödyllistä kasveille, sillä se mahdollistaa niiden kasvun ja kasveille ominaisen kalsiumin varastoimisen. Ihmisille oksalaatit ovat kuitenkin suurina ja kroonisina annoksina myrkyllisiä. Jos oksalaatteja syödään liikaa, voi se johtaa ääritapauksissa jopa kuolemaan. Usein oksalaattien haitallisuus on kuitenkin salakavalaa ja sitä on hyvin vaikea diagnosoida.

Samalla tavalla kun fytiinihappo estää kehoa hyödyntämästä mineraaleja haittaamalla niiden imeytymistä, on oksalaattikin mineraalimagneetti, etenkin kalsiumin kohdalla. Oksaalihappo tarttuu kalsiumiin ja muodostaa kalsiumoksalaattia, joka onkin yleisin munuaiskivien aiheuttaja. 

Ihmiskehossa oksalaattikristalleista kasvaa yhä isompia kristalleja, jotka sitten varastoituvat eri puolille kehoa, esimerkiksi niveliin, jänteisiin, lihaksiin ja etenkin munuaisiin. Oksalaattikristallien kasvaessa ja varastoituessa kehon lihakset saattavat kipeytyä. Silmät, korvat, suu ja kurkku saattavat tuntua karheilta ja polttavilta, ja kristallit saattavat aiheuttaa myöskin munuaiskivien muodostumista.

MIKSI PINAATTI EI OLEKAAN TERVEYSRUOKAA

Monet ihmiset, joiden joukkoon itsekin aiemmin lukeuduin, ajattelevat pinaatin olevan hyvä kalsiumin lähde. Mutta, ehkäpä meitä on huijattu siinäkin. Pinaatissa oleva kalsium on ihmiselle täysin hyödytöntä, koska siitä lähes kaikki on sidottu oksalaatteihin. Toki voimme laboratoriossa eristää kalsiumin pinaatista ja todeta sitä siinä olevan isoja määriä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pinaatin kalsium olisi meille ihmisille biosaatavaa eli imeytyvässä muodossa. Jos syömme 100% suositeltua kalsiumin päiväsaantia vastaavan määrän pinaattia, mutta 100% tästä on sidottu oksalaatteihin, saamme ja imeytämme todellisuudessa kalsiumista tasan 0%. Asiaa huonontaa entisestään se, että joidenkin ruokien syönti lisää ravinteiden tarvettamme, ja toiset ruoat taas hidastavat ja estävät ravinteiden imeytymistä. Jos esimerkiksi söisin ison ämpärillisen pinaattia joka päivä lounaaksi, se lisäisi muiden mineraalien ja vitamiinien tarvettani. Kehon prosessoidessa suurta oksalaattikuormaa lisää se esimerkiksi B6-vitamiinin, biotiinin ja tiamiinin tarvetta.

PINAATIN ONGELMAT

Oksalaatti ei ole pelkästään antiravinne, joka tyhjentää rauta- ja kalsiumvarastojamme ja ryövää vitamiineja ja mineraaleja. Se on lisäksi myös myrkyllistä.

Oksalaattikristallit aiheuttavat munuaisvaurioita ja neurotoksiineja, aktivoivat immuunijärjestelmää, heikentävät ruoansulatuksen toimintaa, tyhjentävät glutationivarastojamme ja aiheuttavat korroosiota tuki- ja liikuntaelimissämme. Oksalaatit voivat siis vaurioittaa kaikkia kehon eri järjestelmiä.

Oksalaatit voivat aiheuttaa myös esimerkiksi:

 • Neurologisia oireita, jotka voivat häiritä unta, vaikeuttaa koordinaatiota sekä heikentää muistia, oppimista ja keskittymiskykyä
 • Kipua ja histamiinin vapautumiseen liittyviä oireita
 • Mysteeristä kipua naisen sukupuolielimissä ja fibromyalgiaa
 • Rannekanavaoireyhtymä voi pahentua oksalaattien vaikutuksesta
 • Lisääntynyttä kalsiumin ja oksaalihapon eritystä, mikä saattaa olla yhteydessä esimerkiksi osteoporoosiin

OKSALAATTIEN IMEYTYMINEN

Jokainen yksilö imeyttää oksalaatteja eri tavoin. Joillakin ihmisillä oksalaattien pilkkomiseen tarvittavat suolistobakteerit ovat voimissaan ja heillä on siten parempi kyky pilkkoa oksalaatteja suolistossaan. Näiden suolistobakteerien hävittämiseen tosin riittää vain yksi antibioottikuuri, ja tämän jälkeen bakteerikannan elvyttäminen on erittäin haasteellista. Toisilla ihmisillä iso osa oksalaateista imeytyykin kehoon.

Oxalobacter formigenes -bakteerikannan puutos on yhdistetty oksalaattiherkkyyteen. Oxalobacter formigenes -bakteerikannassa on käytössä entsyymi, joka tunnetaan nimellä Oxalyl-CoA decarboxylase. Tämä entsyymi hajottaa oksalaatteja ja tekee niistä harmittomia. Erytromysiini- ja atsitromysiini-antibioottien käyttö viimeisen viiden vuoden aikana aiheuttaa tämän tärkeän bakteerikannan tuhoa. Oxalobacteria sisältävää probioottia ei toistaiseksi ole saatavilla.

Vuotavan suolen oireyhtymä saattaa lisätä oksalaattien imeytymistä entisestään, ja oksalaatit voivat myös vauhdittaa vuotavan suolen pahenemista. Neulan terävät oksalaattikristallit voivat läpäistä suolen seinämän vahingoittaen samalla suolistoa entisestään ja aiheuttaen näin suolen vuotamista.

OKSALAATTIPITOISET RUOAT

Oksalaatteja on monissa muissakin ruoissa kuin pinaatissa. Monet kaalikasvit, kuten lehtikaali, kukkakaali ja parsakaali, sisältävät suuria määriä oksalaatteja. Esimerkiksi suklaa, useimmat pähkinät (etenkin cashewpähkinät ja mantelit, joita käytetään paljon ketogeenisellakin ruokavaliolla) ja siemenet, kuten seesamin- ja unikonsiemenet, ovat myös hyvin oksalaattipitoisia.

Yksi pahimmista oksalaattien lähteistä on soija. Soijaa pidetään vielä joissain piireissä terveysruokana, mutta soijan käyttö ravintona niin ihmisille kuin eläimillekin on hyvin ongelmallista.

Oksalaatteja sisältävät myös marjat, pavut, peruna, bataatti, mangoldi, raparperi, avokado, linssit, pavut, taatelit, maapähkinä, stevia, selleri, voikukka, viljat (esimerkiksi vehnä) ja tattarikasvit, kuten suolaheinä, joka onkin itse asiassa jopa oksalaattipitoisempaa kuin pinaatti. Hedelmämehut, kuivatut hedelmät, viikuna, kiwi, munakoiso, tomaattipyre, carob, tahini ja viljat, kuten amarantti, ohra, maissi, vehnäoras ja ruis – kaikki nämä sisältävät oksalaatteja… ja lista jatkuisi loputtomiin.

MUUT OKSALAATTIEN LÄHTEET

Oksalaattien muodostusta voi tapahtua myös kehon sisällä itsestään. Esimerkiksi suoliston tulehduksilla voi olla vaikutusta kehon sisäiseen oksalaattien muodostukseen. Esimerkiksi candida (eli hiiva) sekä aspergillus-bakteerit voivat tuottaa oksaalihappoa suolistossa. Candida valmistaa myös arabinoosia, joka voi vaikuttaa oksalaattien sisäiseen muodostukseen tyhjentämällä B6-vitamiinien varastointia ja aineenvaihduntaa. Lisäksi kaikki hiivat tuottavat erythroascorbiinihappoa.

Geneettisten herkkyyksien olemassaolo ja entsyymien kofaktoreiden (A-vitamiini, B1- B6-vitamiinit ja magnesium) puute voivat johtaa aminohappojen heikkoon prosessointiin kehossa, jolloin maksa alkaa valmistaa oksalaatteja aminohapoista, kuten esimerkiksi hydroxyproliinistä.

Liiallinen C-vitamiinin saanti saattaa sekin lisätä oksalaattien varastoitumista ja kertymistä kehoon. Kun C-vitamiini (eli askorbiinihappo) hapettuu dihydroaskorbiinihapoksi, se hydrolisoituu diketogulonihapoksi, ja siitä edelleen oksaalihapoksi.

OKSALAATTIEN TERVEYSVAARAT

Kuten muidenkin kasvien toksiinien kohdalla, emme varmuudella tiedä oksalaattien aiheuttamien haasteiden yleisyyttä tai sitä, kuinka suuressa osassa ihmisten terveyshaasteista oksalaatit ovat vaikuttamassa, koska niiden akkumulaatioon ei ole olemassa riittävän tarkkoja tutkimusmenetelmiä. Veri ja virtsakokeet eivät toistaiseksi ole riittävän luotettavia tätä todentamaan, ja koepalojen ottaminen esimerkiksi munuaisista on kallista ja lääketieteellisesti turhan haastavaa. 

Jotta asiaan paneuduttaisi enemmän ja sitä tutkittaisi lääketieteen keinoin yksilötasolla, on henkilöllä ensin todettava akuutti munuaisvaurio tai munuaiskiviä. Vasta tämän jälkeen oksalaatteja saatetaan harkita terveyshaasteiden aiheuttajaksi. Joskus diagnosoidaan kiputila firbromyalgiana, reumana tai rannekanavaoireyhtymänä ilman lisätutkimuksia näiden aiheuttajasta. Tavallisia oireita saattavat olla myös ihottumat, kutina, kilpirauhasongelmat, suolisto-ongelmat, tiheä virtsaamistarve, munuaiskipu ja mineraalien (kuten esimerkiksi raudan) puutostilat. Oksalaattiongelmien kanssa kärsivät saattavat törmätä selittämättömään anemiaan ja kokea laboratorioarvojen normaalille tasolle saamisen haasteelliseksi. B-vitamiinin puute voi myös olla merkkinä. 

Kun veressä kiertää paljon oksalaatteja, ne saattavat varastoitua lähes mihin tahansa elimeen kehossa, esimerkiksi kilpirauhaseen, munuaisiin, imusolmukkeisiin, suolistoon, silmiin tai ihoon. Oksalaattikristallien terävyys ja kristallimainen muoto vastaavat lähes samaa kuin jos varastoisimme pieniä partateriä kehoomme, ja nämä sitten aiheuttaisivat vahinkoa kudoksissamme.

Oksalaatit toimivat myös biokemiallisella tavalla. Pienemmät oksalaattikristallit eli nanokristallit voivat läpäistä jopa solukalvoja. Kun oksalaatit pääsevät soluihin, ne rajoittavat entsyymejä, jotka muuttavat polttoaineen energiaksi. Nämä entsyymit ovat tärkeitä aineenvaihdunnan joustavuuden ja tasapainon säilyttämisen tukena. Kun oksalaatit pääsevät soluihin, ne voivat myrkyttää ja häiritä monia prosesseja.

Kehon korkeat oksalaattipitoisuudet voivat aiheuttaa solujen turpoamista, ja solut voivat tästä johtuen jopa tuhoutua kokonaan tai räjähtää. Solutasolle päätyvät oksalaatit voivat myös aiheuttaa solutuman kutistumista, näännyttää kehon glutationivarantoja sekä romahduttaa lysosomeja, mikä johtaa tuhoisien entsyymien vapautumiseen.

Oksalaattien arvellaan myös aiheuttavan mitokondrioiden toimintahäiriöitä, ja täten ne myös osallistuvat syövän muodostukseen. Erään tutkimuksen mukaan krooninen altistuminen ionioksalaateille muuntaa rinnoissa sijaitsevia soluja normaaleista syöpäsoluiksi (Lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4618885/).

Hyvä uutinen taas on se, että ketoosilla ja ketogeenisillä ruokavalioilla on mahdollista suojata mitokondrioita toimintahäiriöiltä. SIRT3-proteiinit, joita ketoosi ohjailee, ovat erittäin tärkeitä aineenvaihdunnan säätelyssä. SIRT3-proteiinin on myös todettu estävän munuaiskivien muodostumista kalsiumoksalaateista. (Lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30548662)

KOSKA HUOLESTUA OKSALAATEISTA

Ihmiset, joiden terveys on erinomaisella tasolla ja joiden immuunijärjestelmä toimii moitteettomasti, ei tarvitse olla oksalaateista ja niille altistumisesta niin huolissaan. Kansan tämänhetkisen terveydentilan huomioon ottaen meitä “oksalaattihaasteisia” on varmasti enemmän kuin osaamme arvatakaan. Jos kärsit jostakin alta löytyvistä oireista, kannattaa noudattaa tarkkaavaisuutta siinä, kuinka paljon oksalaatteja saat ravinnosta. Etenkin suolisto-ongelmat (esimerkiksi vuotava suoli) ovat huomionarvoisia, koska oksalaattien poistamisen sijaan ne saattavat jopa edesauttaa oksalaattien päätymistä suoliston kautta verenkiertoon, jossa ne sitten saavatkin entistä enemmän tuhoa aikaiseksi.

Huomionarvoisia oksalaattioireita ovat esimerkiksi:

 • Munuais- tai virtsakivet
 • Vuotavan suolen oireyhtymä
 • IBS
 • IBD
 • Ohutsuolen bakteeriston liikakasvu eli SIBO
 • Autoimmuunisairaudet, kuten krooninen väsymysoireyhtymä, fibromyalgia ja kilpirauhasen häiriöt
 • Krooniseen tulehdukseen liittyvät häiriötilat

CARNIVORE-RUOKAVALION AVULLA EROON OKSALAATTIHAASTEISTA

Ihmiskehon ei kuuluisi altistua näille korkean oksalaattipitoisuuden omaaville ruoille vuoden ympäri. Metsästäjä-keräilijät eivät koskaan syöneet oksalaatteja yhtä isoina määrinä kuin ihmiset nykypäivänä tekevät. Ihmiset kuormittavat kehojaan oksalaattipitoisilla ruoilla toistuvasti, ja jossain vaiheessa ongelmia alkaa väistämättä esiintyä.

Paras keino korjata tilanne ja lopettaa oksalaateille altistuminen on Carnivore-ruokavalio. Kuinka Carnivore-ruokavalio sitten parantaa oksalaattiongelmia?

Carnivore voi parantaa suoliston kuntoa. Carnivorella lopetetaan kaikkien antiravinteita sisältävien ruokien syöminen, ja näin kuidut ja muu tulehduksellinen köhnä suolistosta poistuu. Tämä parantaa suoliston bakteeriflooraa näännyttämällä huonoa bakteerikantaa ja vahvistamalla hyvää suolistobakteerikantaa. Tulehduksen väheneminen on yksi tärkeimmistä asioista, joita voimme suolistomme hyvinvoinnin eteen tehdä. Oikein ja monipuolisesti koostettu carnivore-ruokavalio sisältää paljon A- ja D-vitamiineja, proteiineja ja Omega-3-rasvahappoja, jotka voivat parantaa suoliston seinämien kuntoa ja vuotavaa suolta.

Liha lisää tiamiini- eli B1-vitamiinitasoja. Matalat B1-vitamiinitasot voivat lisätä kehon sisäistä oksalaattien tuotantoa. Tiamiini on tärkeä koentsyymi hiilihydraattiaineenvaihdunnassa. Liiallinen hiilihydraattien syönti voi johtaa B1- vitamiinin puutteeseen. Näin ollen ihmiset, jotka saavat ruokavaliostaan runsaasti hiilihydraatteja ja oksalaatteja, hukuttavat kehonsa aikaisemmin käsittelemiimme toksisiin partateriin. Asiaa pahentaa entisestään se, etteivät pinaatti ja muut vihannekset sisällä juurikaan tiamiinia, jota tarvitaan näiden tasojen elvyttämiseen. Esimerkiksi puolikkaasta kilosta pihviä ja 100 grammasta maksaa ihminen saa jo enemmän kuin 60% päivittäin tarvittavasta B1-vitamiinista.

Liha sisältää paljon myös B6-vitamiinia. Matalat B6-tasot saattavat lisätä kehon sisäistä oksalaattien tuotantoa. Kehomme ei voi muuntaa oksalaattien esiaste-glyoksalaattia aminohappoglysiiniksi ilman riittävää B6-vitamiinia. Sen sijaan ihmiskeho syntetisoi lisää oksalaatteja puutteellisten B6-vitamiinitasojen takia. Eläinperäiset ruoat sisältävät huomattavia määriä B6-vitamiinia ja vieläpä erittäin hyvin imeytyvässä muodossa. Esimerkiksi vain 100 grammaa naudan maksaa sisältää 60% päivittäisestä B6-vitamiinin tarpeestamme.

Carnivore-ruokavalio on hyvin matalaoksalaattinen ruokavalio. Jos syöt paljon punaista lihaa ja karsit ylihypetetyt kasvikset ja oksalaattipitoiset ruoat, saat ja imeytät tarpeeksi ravinteita. Ketogeeniset ruokavaliot, kuten carnivore, lisäävät myös kehon sisäistä antioksidanttien tuotantoa.

OKSALAATTIEN POISTUMINEN ELI DUMPPI

Oksalaattien syönnistä voi koitua oireita ja ongelmia, tai vaihtoehtoisesti niitä on saatettu syödä jo vuosikaudet ilman vaivoja. Joskus myös oksalaattipitoisten ruokien syömisen lopettaminen saattaa aktivoida oireita, ja tätä oksalaattien poistumista kutsutaan oksalaattidumpiksi. Oireille ei tosin ole tarkkaa määritelmää. Oksalaattidumpin oireet ilmaantuvat usein siellä, minne oksalaatit ovat kehossa varastoituneet. Jotkut varastoivat oksalaatit suoraan ihon alle, ja tällöin saattavat kärsiä mysteeri-ihottumasta. Toiset varastoivat oksalaatit niveliin ja kärsivät tällöin mysteerisistä kivuista polvissa, ranteissa, selässä ja lantiossa. On myös mahdollista, että oksalaatit varastoituvat keskushermostoon, jossa ne voivat tällöin aiheuttaa kaikenlaisia outoja ja selittämättömiä oireita, kuten tasapainohäiriöitä, ahdistusta ja vaikeuksia muistin kanssa. Oksalaatit saattavat myös varastoitua vanhoihin vammoihin. Oksalaattidumpin oireita saattaa alkaa ilmetä noin 1-2 viikon kuluessa carnivore-ruokavalion aloittamisesta, mutta oireet voivat alkaa jo jopa muutaman päivän jälkeen.

Oireiden paheneminen voi johtua varastoitujen oksalaattien vapautumisesta, kun keho on varastoinut näitä oksalaatteja huonossa tapauksessa jo vuosikymmeniä. Kudokset alkavat liuottaa itseensä varastoituneita oksalaatteja, kun niitä ei enää saada ravinnosta. Carnivore-ruokavaliolle siirryttäessä ensimmäisten viikkojen aikana saattaakin huomata erilaisia kiputiloja ja oireita, joita ei oikein pystytä mitenkään selittämään. Keho hankkiutuu siis eroon varastoituneista oksalaattikristalleista liuottamalla ne ionimuotoon, ja tämä voi aktivoida monia kiputiloja ja oireita. Kun oksalaatti-ionit ovat verenkierrossa, ne usein poistuvat virtsan kautta. Esimerkiksi samea virtsa voi olla merkki oksalaattien poistumisesta, samoin mustat hiput ulosteessa.

Oksalaattidumpin aikana näemmekin merkkejä fyysisestä tulehdustilasta ja hermostollisesta ylikierroksilla käymisestä. Näistä saattaa johtua esimerkiksi unen riittämättömyys ja energiatasojen lasku.

MIKÄ AVUKSI OKSALAATTIDUMPPIIN

Oksalaattidumppiin ja sen aiheuttamiin oireisiin voi hakea helpotusta monin eri keinoin. Carnivoren ensimmäisten viikkojen aikana saattaa esiintyä esimerkiksi iho-oireita ja kiputilojen pahenemista. Oksalaattien poistuminen kehosta on kuitenkin äärimmäisen hyvä asia, vaikka se onkin epämiellyttävää. Jokaisen oksalaattikokemus on erilainen; toisella voi oireilla iho ja toisella pakottaa peukaloa. Nämä oksalaattioireet ovat siis hyvin yksilöllisiä. 

Tässä kuitenkin listausta toimenpiteistä, joista saattaa olla apua oksalaattien poistumisessa:

 • Maitohappobakteerien käyttö ja suoliston bakteerikannan parantaminen; tähän hyviä ovat esimerkiksi Bifidobacterium lactis, VSL #3/Vivomixx ja Enterococcus faecali, jota löytyy muun muassa Dr. Ohhiran probiooteista. Myös Bacillus Licheniformis, Bacillus Clausii, Bacillum Coagulans, Subtilis HU58 ja S.Boulardii on koettu toimiviksi.
 • Konjugoidut sappihapot / Ox Bile; Probioottien lisäksi myös sappihapoilla voidaan auttaa oksalaattien poistumista, sillä sappihapot estävät oksalaattien uudelleen imeytymistä.
 • Myös kalsium voi estää oksalaattien imeytymistä. Vähemmän kalsiumia ruokavaliosta saavilla on suurempi todennäköisyys oksalaattiherkkyyteen. Teoriassa kalsiumin ottaminen tabletteina ruokailujen yhteydessä auttaisi sitomaan oksalaatteja suolistossa ja estäisi samalla myös niiden imeytymisen ja tiivistymisen muualla kehossa. Kalsium saattaisi siis auttaa suojaamaan myös munuaisia, joihin päästessään oksalaatit voivat aiheuttaa munuais- ja virtsakiviä. Kalsiumvalmisteista tehokkaimmin oksalaatteja sitoo kalsiumsitraatti.
 • Myös B6-vitamiinin puutos on yhdistetty oksalaattiongelmiin. B6-vitamiinilisän käyttäminen noin 40mg päivittäisellä annoksella on yhdistetty vähentyneeseen virtsakivienmuodostukseen. Joko kunnollisesta B-vitamiinilisästä tai laadukkaasta B6-valmisteesta voisi siis olla hyötyä.
 • Jos kärsit oksalaattidumpin oireista, kannattaa C-vitamiinin saantia rajoittaa ja lisäravinteiden käyttö lopettaa.
 • Hätätapauksessa voit myös syödä oksalaattipitoista ruokaa oireiden ehkäisemiseksi. Tällä aktivoit kehon varastoitumistilan, mikä estää oksalaatteja vapautumasta enempää. Esimerkiksi manteleita, pinaattia tai palan suklaata voisi käyttää tähän hätään. Näin toimimalla siirrämme dumppia eteenpäin tulevaisuuteen, mutta joissain tapauksissa tämä voi olla kuitenkin tarpeellinen toimenpide.
 • Oksalaattivaivoja kohdatessa kannattaa myös hyödyntää oksalaattien kanssa kilpailevia mineraaleja, kuten sulfuria, bicarbonaattia, kloridia ja biotiinia. Samankaltaisen molekyylirakenteen ansiosta ne ruuhkauttavat imeytymisreitit, joita myös oksalaatit käyttävät. Näin ollen onnistumme vähentämään solutasolla tapahtuvaa oksalaattien kertymistä. Helpoin tapa saada näitä mineraaleja on kylvyt. Toimiva keino on esimerkiksi Epsom-suolan, ruokasoodan ja Magnesium Chloridin lisääminen kylpyveteen.
 • Argiinia kannattaa myös käyttää, etenkin jos kärsit kivuista. Tämä ei välttämättä toimi kaikilla, mutta on kuitenkin kokeilemisen arvoinen niksi.
 • Jos uloste muuttuu harmaaksi tai keltaiseksi oksalaattidumpin aikana, voi kokeilla tauriinia. Tällöin kannattaa myös varmistaa, ettet saa ravinnosta liikaa C-vitamiinia.
 • Joskus kuitenkin ainoa keino, mikä dumpin oireisiin auttaa, on aika. Niin ikävältä kuin se kuulostaakin.

Kuinka tehokkaita nämä keinot sitten ovat? Useimmat ihmiset kertovat saaneensa hyötyä joistakin yllä mainituista keinoista oksalaattidumpista selviytymiseen. Todellisuudessa nämä niksit saattavat auttaa vain hetkellisestikin tai niillä voi olla hyvin vähäinen vaikutus oireiden kanssa.

KUINKA KAUAN OKSALAATTIDUMPPI KESTÄÄ?

Kun oksalaattipitoisten ruokien syömistä rajoitetaan, on mahdollista, että keho reagoi oksalaattien saannin vähenemiseen laskemalla varastoituneita oksalaattikristalleja ja oksaalihappoa elimistöön. Tällöin oksalaatit pyrkivät ulos soluista, ja voimme odottaa tulehdusoireiden lisääntyvän kehossa. Tätä aiheuttavat tulehdusta lisäävät inflammasomit. 

Tutkimuksissa on havaittu pahimman dumppioireilun kestävän noin 3-6 päivää. Kuitenkin todistusaineistoa löytyy myös siitä, että useat dumpit voivat tapahtua peräkkäin, jolloin myös oireet tuntuvat kestävän pidempään. Joskus oksalaattidumppi voi kestää pätkittäin jopa vuosia ja pitää sisällään pitkiä aikoja, jolloin oireita ei ole lainkaan. Tällöin oireet aktivoituvat aina kehon vapauttaessa varastoituneita oksalaatteja. Joka tapauksessa oksalaattien poistuminen on aina hyvä asia, vaikkei se miellyttävää olekaan. 

Suuri osa oksalaattioireista helpottaa viikkojen edetessä ja tutkimusten mukaan monet ihmiset ovat täysin oireettomia 8-20 viikon kuluessa. Jos dumppioireet kuitenkin jatkuvat useampien viikkojen jälkeen, vaikka oksalaatteja ei saada enää ruokavaliosta, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kehon sisäiseen oksalaattien tuotantoon ja miten siihen voisi itse vaikuttaa.

Lähteet:

 1. Reid J, Choi C, Oldroyd N. Calcium Oxalate Crystals in the Thyroid: Their Identification, Prevalence, Origin, and Possible Significance. American Journal of Clinical Pathology. 1987;87(4):443-454. doi:10.1093/ajcp/87.4.443.
 2. Frishberg Y, Feinstein S, Rinat C, Drukker A. Hypothyroidism in primary hyperoxaluria type 1. The Journal of Pediatrics. 2000;136(2):255-257. doi:10.1016/s0022-3476(00)70112-0.
 3. Tintillier M, Pochet J, Cosyns J, Delgrange E, Donckier J. Late-onset primary hyperoxaluria triggered by hypothyroidism and presenting as rapidly progressive renal failure – description of a new mutation. Clinical Nephrology. 2004;62(08):155-157. doi:10.5414/cnp62155.
 4. Castellaro A, Tonda A, Cejas H et al. Oxalate induces breast cancer. BMC Cancer. 2015;15(1). doi:10.1186/s12885-015-1747-2.
 5. Shaw W. OXALATES CONTROL IS A MAJOR NEW FACTOR IN AUTISM THERAPY. The Great Plains Laboratory, Inc. 2015. Available at: https://www.greatplainslaboratory.com/articles-1/2015/11/13/oxalates-control-is-a-major-new-factor-in-autism-therapy. Accessed September 7, 2017.
 6. Hoppe B. Diagnostic and therapeutic approaches in patients with secondary hyperoxaluria. Frontiers in Bioscience. 2003;8(5):e437-443. doi:10.2741/1135.
 7. Cleveland Clinic. Kidney Stones: Oxalate-Controlled Diet | Cleveland Clinic. Cleveland Clinic. 2015. Available at: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/kidney-stones-oxalate-controlled-diet. Accessed September 7, 2017.
 8. Pendick D. 5 steps for preventing kidney stones – Harvard Health Blog. Harvard Health Blog. 2013. Available at: https://www.health.harvard.edu/blog/5-steps-for-preventing-kidney-stones-201310046721. Accessed September 7, 2017.
 9. Hoppe B, von Unruh G, Laube N, Hesse A, Sidhu H. Oxalate degrading bacteria: new treatment option for patients with primary and secondary hyperoxaluria?. Urological Research. 2005;33(5):372-375. doi:10.1007/s00240-005-0497-z.
 10. Kelly J, Curhan G, Cave D, Anderson T, Kaufman D. Factors Related to Colonization with Oxalobacter formigenesin U.S. Adults. Journal of Endourology. 2011;25(4):673-679. doi:10.1089/end.2010.0462.
 11. Sidhu H, Schmidt M, Cornelius J. Direct correlation between hyperoxaluria/oxalate stone disease and the absence of the gastrointestinal tract-dwelling bacterium Oxalobacter formigenes: possible prevention by gut recolonization or enzyme replacement therapy. J Am Soc Nephrol. 1999;10(Suppl 14): S334-40.
 12. Plotner B. Options With Oxalate Intolerances – Nourishing Plot. Nourishing Plot. 2015. Available at: http://www.nourishingplot.com/2015/03/07/options-with-oxylate-intolerances/. Accessed September 7, 2017.
 13. Okombo J, Liebman M. Probiotic-induced reduction of gastrointestinal oxalate absorption in healthy subjects. Urological Research. 2010;38(3):169-178. doi:10.1007/s00240-010-0262-9.
 14. Emmett M, Guirl M, Santa Ana C, et al. Conjugated bile acid replacement therapy reduces urinary oxalate excretion in short bowel syndrome. Am J Kidney Dis. 2003;41(1):230-237. doi:10.1053/ajkd.2003.50012.
 15.  Finkielstein V. Strategies for preventing calcium oxalate stones. Canadian Medical Association Journal. 2006;174(10):1407-1409. doi:10.1503/cmaj.051517.
 16. Curhan G, Willett W, Speizer F, Stampfer M. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women. J Am Soc Nephrol. 1999;10(4):840-5.
 17. Health Resources and Services Administration. Orphan Drug Designations And Approvals List.; 2016. Available at: https://www.hrsa.gov/opa/programrequirements/orphandrugexclusion/orphandruglist072016.pdf. Accessed September 7, 2017.
 18. Yakowicz W. How a College Professor Built a $42 Million Pharmacy for Rare Disease Drugs. Inccom. 2016. Available at: http://www.inc.com/will-yakowicz/inc-5000-2016-pantherx-specialty-pharmacy.html. Accessed September 7, 2017.