Mitä ketoosi on?

MIKÄ IHMEEN KETOOSI ?

Ketoosi on täysin normaali aineenvaihdunnan tila, jossa rasvahapoista muodostettujen ketoaineiden pitoisuus veressä on koholla. Ketoosi on siis seurausta ravinnon alhaisesta hiilihydraattien saannista, mikä voi johtua paastosta tai erittäin niukasti hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion (esim. ketogeeninen ruokavalio tai carnivore) noudattamisesta.

Elimistöllämme on kaksi vaihtoehtoista energialähdettä: glukoosi ja rasva. Kun noudatamme korkeahiilihydraattista ruokavaliota, elimistömme muuntaa hiilihydraatit glukoosiksi ja käyttää sitä energianlähteenä. Elimistömme kuitenkin käyttää glukoosia ensisijaisena polttoaineenaan, jos sitä on saatavilla. (J. Wilson-R. Lowery)

Kun ruokavalio koostetaan pääosin hyvistä rasvoista ja maltillisesta määrästä proteiinia, ja kun hiilihydraattien saantia on rajoitettu, elimistömme alkaa käyttää rasvaa pääenergianlähteenä. Elimistö alkaa tuottaa ketoaineita, ja tätä tilaa kutsutaan ketoosiksi. Tähän menee yksilöstä riippuen noin 24-48 tuntia, kunnes maksan ja lihasten glykogeenivarastot ovat tyhjentyneet ja elimistö alkaa etsiä vaihtoehtoista energianpolttomekanismia. Lievää ketoainetuotantoa tapahtuu elimistössä usein ilman erityisruokavalioitakin. Jos esimerkiksi syöt kello 16 aikaan iltapäivällä ja seuraavan aterian n. 16 tunnin päästä seuraavana aamuna, on todennäköistä, että kehosi on lievässä ketoositilassa, ilman sitä kummemmin tiedostamatta.