Ketoosin mittaminen

Ketoaineiden mittaus

Ketogeeninen ruokavalio on ainoa ruokavalio, jonka toimivuutta voi todentaa mittaamalla verestä, hengityksestä tai virtsasta. Et esimerkiksi voi mitata mitenkään kehostasi, miten vegaani olet. Ketoaineiden mittaaminen on monelle, etenkin ketogeenisen ruokavalion alkuvaiheessa, kiinnostava ja motivoiva keino todentaa, miten ruokavalion noudattaminen on alkanut sujua ja kuinka keho reagoi ruokavaliomuutokseen. Suosittelen kuitenkin keskittymään ruokavalion toimivuudessa oman olotilan ja tuntemusten kuunteluun sen sijaan, että jahdattaisi tikkujen värejä tai lukemia mitareissa.

Verimittari:

Verestä mitataan ketoaine BHB:tä, eli Beta-hydroksibutyraattia, ja se on tällä hetkellä käytössäolevista mittausmenetelmistyä kaikista luotettavin. Verimittari on oma suosikkini, mutta ei pitkässä käytössä ainakaan se edullisin mittaumenetelmä. Itse verimittari ei ole kovin kallis, mutta siihen ostettavat mittausliuskat tulevat pidemmässä juoksussa kovin kalliiksi, mikäli mittaillaan useaan kertaan päivässä. Verimittarilla yli 0,5mml/l arvot ovat ketoosia.

Hengitysmittari:

Puhallukseen reagoiva hengitysmittari, kuten Ketonix mittaa ketoaine-asetonia. Ketoaine-asetonia erittyy hengitykseen, ja ketonix mittaa hengityksen asetonipitoisuuden. Ketonix-mittari toimii vain, mikäli on noudatettu ketogeenistä ruokavaliota säntillisesti, sillä se saattaa antaa hiilihydraattien syöjille virheellisesti positiivisia mittaustuloksia ketoosista. Ketonix-mittari on suhteelllisen kallis alkuinvestointi, mutta sillä mittaaminen ei maksa mitään ja siihen voi puhallella niin paljon kuin haluaa.

Virtsaliuskat:

Asetoasetaattia virtsasta mittaavat liuskat ovat suosituin, mutta epäluotettavin ketoosin mittausmenetelmä. Alkuvaiheessa kehosta erittyy asetoasetaattia virtsaan, kun elimistö ei sitä vielä alussa osaa tehokkaasti hyödyntää. Kun keho oppii hyödyntämään tehokkaammin ketoaineita, ja niitä erittyy virtsasta vähemmän, väri lakkaa usein muuttumasta tikussa. Tämä saattaa aiheuttaa kummastelua ja ihmetystä kun ruokavaliota noudattaessa tikun väri enää muutukaan. Tämä kertoo siitä, että keho on oppinut hyödyntämään ketoaineita, ja niitä ei enää ylimääräisenä erity ulos kehosta virtsan mukana. Joten jos ensimmäisten viikkojen jälkeen ei virtsatikun väri enää muutu, ei ole syytä huolestua. Jos mittauksia haluaa jatkaa, on hyvä siirtyä veri- tai puhallusmittariin.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.