Ketoosi vs glukoosi

Video 7: Ketoosi vs. glukoosi

Onko valittava vain ketoosi tai glukoosi? Kehomme kaksi aineenvaihduntajärjestelmää mahdollistaa sen, että voimme käydä joko rasvalla tai glukoosienergialla. Kehossamme on painostamme riippumatta varastoituneina tuhansia rasvakaloreita, mutta parhaimmillaan vain noin 2000 glukoosikaloria. Näiden määrien välillä on merkittävä ero.

Molemmilla polttoaineen lähteillä on sekä hyviä että negatiivisia ominaisuuksia. Voimme omilla tottumuksillamme vähentää huonoja vaikutuksia tai lisätä hyviä vaikutuksia. Tämän valmennuksen tarkoitus on tehdä näistä jälkimmäistä!

Ketoosi saavutetaan paastoamalla tai rajoittamalla hiilihydraattien syömistä. Ketoosissa näläntunne saattaa kadota tuoden mukanaan euforisen olon. Hyödynnämme kyllä kehon rasvavarastoja energiaksi, mutta mahdollisesti käymme myös stressihormoneilla. 

On tärkeää syödä tarpeeksi ruokaa, josta saamme riittävästi kaloreita ja ravinteita. Vain näin turvaamme hormoni- ja elintoiminnot kehossamme.

Voimme hyödyntää tarvittaessa ketoaineenvaihduntaa, mutta ei ole perusteltua olla ketoosissa jatkuvasti. Pätkittäin ketoosissa ollessamme saamme sen hyödyt käyttöömme. Jos ketoosin mahdollinen ongelma on stressihormonien nousu, hiilihydraateilla tilanne on

päinvastainen: se laskee stressihormonin eritystä, mutta vastaavasti nostaa insuliinia. Voit strategisesti hiilihydraatteja hyödyntämällä saada huikean edun tilanteeseesi.

Esimerkiksi hedelmät sisältävät fruktoosia eli hedelmäsokeria, mutta sen lisäksi vitamiineja, ravinteita ja elektrolyyttejä. Tarkoitus onkin valita parhaat näistä kahdesta maailmasta! Valmennuksessa hyödynnetään molemmat energialähteet tehokkaasti niin, että keho pystyy vaihtelemaan ketoosin ja glukoosienergian käytön välillä riippuen siitä minkälaiset olosuhteet meillä on.