Juomat ketogeenisellä ruokavaliolla

JUOMAT

Ketogeenisellä ruokavaliolla myös juomilla on väliä. Vaikka joidenkin juomien kalori- ja sokeripitoisuus olisi kuinka matala tai olematon, on kuitenkin tärkeää katsoa juomien sisältöä, ja onko niistä meille enemmän haittaa kuin hyötyä. Monet ovat myös vanhojen tapojen vietävissä, ja totutuista tavoista on vaikea päästää irti, mutta tärkeintä on hyvinvoinnin lisääminen ja pahoinvoinnin vähentäminen niin ruoan kuin juomienkin kohdalla.

VESI

Terveydellisestä näkökulmasta tarkasteltuna kaikista parhain keino pitää keho tehokkaasti nesteytettynä on puhdas vesi. Suomalainen hanavesi on maailman laajuisia standardeja tarkastellen maailman puhtaimpia hanavesiä. Mutta, jos epäilet juomavetesi laatua saattaa olla hyödyllistä investoida laadukkaaseen vedenpuhdistus filtteriin tai kannuun, tai hankkia lähdevettä. 

Ketogeenisellä ruokavaliolla ei tarvitse miettiä sallitua vedenjuomisen määrää, vaan janoon tulisi juoda aivan kuten nälkään syödä. Mutta, liika vedenjuonti saattaa huuhtoa kehosta liiaksi tarvittavia elektrolyyttejä ja mineraaleja, joten liiallistakin vedenjuontia tulisi välttää. 

KEINOMAKEUTETUT JUOMAT

Kalorittomat juomat ja keinotekoisesti makeutetut juomat häiritsevät normaalia janon tunnetta ja siksi niitä ei suositella. Niiden on todettu keinotekoisesti nostavan insuliinia ja verensokereita. Moni on myös raportoinut lisääntynyttä makeanhimoa keinomakeutettuja juomia juotuaan. Light limut saattavat olla addiktoivia ja niistä voi olla vaikeaa luopua. Tämän ruokavalion suurimpia hyötyjä on kuitenkin insuliinitasojen tasaisuus ilman turhia heittelyitä, siksi light juomien käyttöä tulisi välttää. Haitallisista makeutusaineista kannattaa välttää aspartaamia ja asesulfaami-K:ta.

LUULIEMI

Erilaiset luuliemet ovat erinomaisia juomia myös ketogeenisellä ruokavaliolla. Niiden sisältämien mineraalien, rasvojen ja aminohappojen ansiosta pitkään haudutettu liemi voi olla parhaimmillaan hyvin lääkinnällinen ja ruokaisa. Luuliemi on loistava myös suoliston kunnon parantamiseen, ja tätä kautta ruoasta saatavien ravintoaineiden imeytymisen lisäämiseen.

KAHVI

Yleisesti ottaen kahvi soveltuu ketogeeniselle ruokavaliolle hyvin. Tosin, joillekkin ihmisille kahvi ei sovi ollenkaan ja toiset eivät edes ole toimintakykyisiä ilman aamuista kahvikuppia. Jokainen meistä metaboloi ruokia, ravinteita ja vaikuttavia aineita eri tavoin, ja toisilla kahvi saattaa saada aikaiseksi piikin verensokerissa. Tämän voi todeta ainoastaan mittaamalla verensokerimittarilla kahvin vaikutusta. Kahvin juominen saattaa kuitenkin kuormittaa stressitasojamme ja hormonitoimintaa etenkin elintapamuutoksen alussa, jolloin keho käy läpi adaptaatioprosessia. Monet myös käyttävät kahvia ruokahalun hillitsemiseen ja se saattaa olla ongelmallista etenkin, kun tämän valmennuksen aikana on tavoitteena oppia kuuntelemaan kehon nälkäsignaaleita ilman häiriötekijöitä ja manipulaatiota. Etenkin, kun on tarpeellista syödä riittävästi ja ruokahalun manipulointi saattaa aiheuttaa sitä, ettemme syö päivän aikana tarpeeksi. Pidemmällä tähtäimellä tämä saattaa johtaa erilaisiin kehon hormonitoiminnan epätasapainotiloihin. Se, mitä kahvin sekaan laittaa, määrittää sen onko kahvi terveellinen vai epäterveellinen lisä ruokavalioon. Keto Kickstartissa sallittuja maitoja kahviin on: kerma, kookoskerma ja mantelimaito. Moni tykkää tehdä terveellisen rasvakahvin, tai Kickstart-kahvin, johon tulee voita, kollageenia ja MCT-öljyä. Jotkut rohkeat myös heittävät tehosekoittimeen voin ja MCT:n kaveriksi kananmunan tai keltuaisen.

TEE

Tee sopii ketogeeniselle ruokavaliolle mainiosti, sillä se ei yleensä sisällä lainkaan hiilihydraatteja. Monet pitävät teetä rauhoittavana iltajuomana tai piristyksenä aamuun. Teessä tärkeintä on panostaa laatuun ja alkuperään, kuten missä tahansa ruoassa ja juomassa. Valitse luomulaatuisia, mahdollisimman luonnonmukaisesti pakattuja teemerkkejä, ja vältä suurien juomajättien teelaatuja. Tutkimusten mukaan teelaatujen viljelyssä käytetyistä torjunta-aineista ja teepussien materiaaleista saattaa liueta haitallisia kemikaaleja teeveteen. Jos välttelet oksalaatteja, kannattaa mustan teen juomista välttää.

ALKOHOLI

Alkoholi hidastaa painonpudotusta ja syrjäyttää maksan ketoaineiden tuotannon täten vähentäen rasvojen metaboliaa energiaksi. Moni alkoholi myös sisältää hiilihydraatteja, sokereita ja lisäaineita. Mikäli ketogeenisellä ruokavaliolla ja ketoosissa juo alkoholia, on syytä olla varovainen sen suhteen, kuinka nopeasti alkoholi vaikuttaa. Olet aiemmin saattanut juoda kaverit pöydän alle, mutta nyt on syytä olla varovainen alkoholin juomisen kanssa, sillä se saattaa aiheuttaa hyvinkin nopeasti ja pienillä määrillä voimakkaankin humalatilan. Humalatila myös alentaa päättelykykyä ja saattaa myös johtaa siihen, ettei ateriasuunnitelmassa tai ruokavaliossa humalatilan tai krapulan takia pysy. Krapulatila voi myös ketoosissa olla todella raju, ja se voi aiheuttaa myös nestehukasta johtuvaa elektrolyyttien puutetta ja tästä syystä johtuvia legendaarisen huonoja olotiloja. 

Alkoholin juontia ei siis Keto kickstartin aikana suositella, muttemme kuitenkaan sen järjellistä käyttöä tuomitse. Sosiaaliset tilanteet, juhlat ja muut tapahtumat saattavat sisältää alkoholia, ja jos ei alkoholin kanssa ole ongelmaa tai riippuvuutta, sen järkevä käyttö on oman harkinnan mukaan sallittua. Koska elämä on. 

Alkoholijuomat, joista on vähiten haittaa ketogeenisellä ruokavaliolla ovat mm: 

  • Vodka
  • Tequila
  • Gini
  • Viski
  • Rommi (maustamaton) 
  • Konjakki
  • Brandy

Suosimme siis hiilihydraatittomia ja sokeroimattomia voimakkaita alkoholijuomia, joita kannattaa siis ehdottomasti laimentaa sokerittomilla nesteillä, ja olla myös todella varovainen niiden määrällisen juomisen kanssa, ettei joudu tarpeettomasti vaaratilanteisiin. Paastotilassa on oltava ehdottoman varovainen alkoholin kanssa, sillä paasto ja alkoholi on TODELLA vaarallinen yhdistelmä. Jos tietää, että edessä on iso ilta juomineen, saattaa olla viisasta syödä hiilihydraatteja, jotta toleranssi alkoholille olisi korkeampi ja krapula siedettävämpi.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.