Juomat carnivore-ruokavaliolla

Juomat

Mitkä juomat ovat eläinperäisiä ja soveltuvat carnivorelle? Todellisia carnivorejuomia on ainoastaan vesi (vaikkei eläimestä tulekaan), raakamaito, kerma sekä veri. Verta emme nykymaailmassa enää juurikaan käytä, ja sen nauttiminen tuo lähinnä mieleen vampyyrit. Evoluutionäkökulmasta ja alkuperäisheimoja tarkkailemalla voi päätellä veren olleen lähinnä elektrolyyttien, kuten natriumin lähde.

VESI

Paras keino pitää elimistö tehokkaasti nesteytettynä on veden juonti. Suomalainen hanavesi on maailmanlaajuisia standardeja tarkastellen puhtaimpia hanavesiä. Jos kuitenkin epäilet juomavetesi laatua, saattaa olla hyödyllistä investoida laadukkaaseen vedenpuhdistusfiltteriin tai – kannuun tai hankkia lähdevettä.

Carnivore-ruokavaliolla vedelle ei ole asetettu tiettyä tavoitemäärää, vaan janoon tulee juoda aivan kuten nälkään syödä. Liika vedenjuonti saattaa kuitenkin huuhtoa kehosta tarvittavia elektrolyyttejä ja mineraaleja, joten liiallista vedenjuontia tulisi välttää.

KEINOMAKEUTETUT JUOMAT

Kalorittomat juomat ja keinotekoisesti makeutetut juomat häiritsevät normaalia janon tunnetta, ja siksi niitä ei suositella. Näiden juomien on todettu keinotekoisesti nostavan insuliinia ja verensokereita. Moni on myös raportoinut lisääntynyttä makeanhimoa juotuaan keinomakeutettuja juomia. Light-limut saattavat olla addiktoivia ja niistä voi olla vaikeaa luopua. Tämän ruokavalion suurimpia hyötyjä on insuliinitasojen tasaisuus ilman turhia heittelyitä, ja siksi light juomien käyttöä tulisi välttää.

LUULIEMI

Erilaiset luuliemet ovat erinomaisia juomia carnivore-ruokavaliolla. Pitkään haudutetun liemen sisältämien mineraalien, rasvojen ja aminohappojen ansiosta, liemi voi olla parhaimmillaan hyvinkin lääkinnällinen ja ruokaisa. Luuliemi on loistava myös suoliston kunnon parantamiseen.

KAHVI

Juoma, josta lähes kaikki carnivorelle ryhtyvät ovat huolissaan, on kahvi. Kahvi on usein tunteita herättävä juoma. Monet carnivorelaiset syövät ainoastaan eläinkunnan tuotteita, mutta sallivat itselleen päivittäisen kahvikupillisen, vaikka se kasviperäinen onkin. Koska carnivore-ruokavalio on hyvin rajoittava ja pitää sisällään adaptaatioprosessin, saattaa kahvin karsiminen kaiken muun lisäksi olla monille liikaa.

Joillekin ihmisille kahvi ei sovi lainkaan, ja toiset taas eivät tunne olevansa toimintakykyisiä ilman aamuista kahvikuppia. Jokainen meistä käsittelee erilaisia ruokia ja ravinteita ja vaikuttavia aineita eri tavoin, ja joillakin kahvi saattaa aiheuttaa piikin verensokereissa. Tämän voi todeta ainoastaan mittaamalla verensokerimittarilla kahvin vaikutusta.

Kahvin juominen saattaa kuitenkin kuormittaa stressitasojamme ja hormonitoimintaa, etenkin elimäntapamuutoksen alussa, jolloin keho käy läpi adaptaatiota. Monet myös käyttävät kahvia ruokahalun hillitsemiseen, mikä saattaa olla ongelmallista etenkin silloin, kun on tavoitteena oppia kuuntelemaan kehon nälkäsignaaleita ilman häiriötekijöitä. Ruokahalun manipulointi saattaa aiheuttaa sen, ettemme syö päivän aikana riittävästi, ja pidemmällä tähtäimellä se saattaa johtaa erilaisiin kehon hormonitoiminnan epätasapainotiloihin.

ALKOHOLI

Alkoholi hidastaa painonpudotusta ja syrjäyttää maksan ketoaineiden tuotannon vähentäen rasvojen energiaksi hyödyntämistä. Moni alkoholi myös sisältää hiilihydraatteja, sokereita ja lisäaineita. Alkoholi(kaan) ei ole eläinperäinen ja siksi se ei sovellu carnivore ruokavaliolle.

Mikäli carnivore-ruokavaliolla ja ketoosissa juo alkoholia, on syytä olla varovainen sen suhteen, kuinka nopeasti alkoholi vaikuttaa. Olet aiemmin saattanut juoda kaverit pöydän alle, mutta nyt on syytä olla varovainen, sillä carnivore-ruokavaliolla (ja ketoillessa) alkoholi saattaa aiheuttaa hyvinkin nopeasti ja pienillä määrillä voimakkaankin humalatilan. Humalatila myös alentaa harkintakykyä ja saattaa johtaa siihen, ettei ateriasuunnitelmassa tai ruokavaliossa tule pysyttyä. Myös krapulatila voi olla carnivorella ja ketoosissa todella raju, ja se voi aiheuttaa nestehukasta johtuvaa elektrolyyttien puutetta ja huonoa oloa.

Alkoholin juontia ei siis carnivorella suositella, muttemme kuitenkaan tuomitse sen järjellistä käyttöä. Sosiaaliset tilanteet, juhlat ja muut tapahtumat saattavat sisältää alkoholia. Jos alkoholin kanssa ei ole ongelmaa tai riippuvuutta, sen järkevä käyttö on oman harkinnan mukaan sallittua.

Alkoholijuomat joista on vähiten haittaa carnivore-ruokavaliolla:

  • Vodka
  • Tequila
  • Gin
  • Viski
  • Rommi (maustamaton)

Suosimme siis hiilihydraatittomia ja sokeroimattomia voimakkaita alkoholijuomia, joita kannattaa ehdottomasti lantrata. Ole myös todella varovainen juomamäärien kanssa, ettet joudu tarpeettomasti vaaratilanteisiin. Paastotilassa on oltava ehdottoman varovainen alkoholin suhteen, sillä paasto ja alkoholi on TODELLA vaarallinen yhdistelmä. Jos tietää, että edessä on iso ilta juomineen, saattaa olla viisasta syödä hieman hiilihydraatteja, jotta alkoholitoleranssi olisi korkeampi ja krapula kenties siedettävämpi.

VIINI

Viinit ovat seuraavana listalla “tiukkojen” alkoholien jälkeen, sillä tiukkoihin verrattaessa viini sisältää enemmän sokereita ja lisäaineita. Markkinoilla on kuitenkin saatavilla jäännössokeroimattomia luomu ja biodynaamisia viinejä. Jos olet viinin ystävä, panosta laatuun, alkuperään ja puhtauteen. Myös Shampanja on oiva vaihtoehto sen vähäisen hiilihydraattimäärän takia.