Hedelmät

Ketogeenisellä ruokavaliolla haluamme pääosin välttää hedelmiä, varsinkin makeita sellaisia. Tässä jaksossa käydään läpi, mitä hedelmiä voi syödä ja kuinka paljon.

Hedelmät mielletään usein terveellisenä lisänä monipuoliseen ruokavalioon, mutta ketogeenisellä ruokavaliolla ei ole hedelmille liiaksi tilaa, sillä hedelmät sisältävät paljon sokereita ja fruktoosia. Liiallisen fruktoosin ongelmana on sen rasittavuus maksalle. Koska ketoaineiden tuotanto tapahtuu myös maksassa, voit olla varma, että liiallinen fruktoosi heittää sinut pois ketoosista. Fruktoosi on kaikista sokereista anti-ketogeenisin. On jopa suositeltavampaa nauttia 10g fruktoositonta hiilihydraattia (kuten riisi, peruna) kuin 10g fruktoosipitoista hedelmää. 

Fruktoosi on toiselta nimeltään hedelmäsokeri. Fruktoosi on aivan yhtä luonnollista kuin tavallinenkin sokeri, sillä se on myös luonnosta peräisin. Fruktoosin käsittely kehossa tapahtuu maksassa, sillä ainoastaan siellä on entsyymeitä, joiden avulla fruktoosi päätyy energiaksi. Emme juuri koskaan syö tai saa ravinnosta pelkästään fruktoosia, sillä hedelmiäkin syödessä on mukana glukoosia, kuitua ja muita ravintotekijöitä. Glukoosilla on verensokeria nostava vaikutus, joskin kuidun mukanaolo hidastaa sen vaikutusta verensokeriin. Se vaikuttaa kuitenkin ketogeneesiin negatiivisesti. Liiallinen fruktoosi saattaa myös aiheuttaa maksan rasvoittumista ja korkeampaa kolesterolia.