Adaptaatio

Video 8 : Adaptaatio

Kehollamme menee tietty aika siirtyä käyttämään tehokkaasti joko rasvaa tai glukoosia aineenvaihduntana. Prosessia ei voi nopeuttaa, vaan keho ottaa oman aikansa alkaakseen toteuttaa tiettyä aineenvaihduntaa halutulla tavalla. Metflex -valmennuksessa tullaan käymään läpi adaptaatioprosessi, jolloin keho hiljalleen muuttaa aineenvaihduntojen välillä. Rasva-adaptaatiossa keho oppii käyttämään rasvaa energian lähteenä, glukoosiadaptaatiossa hiilihydraatteja.

Ketoosiin eli ketoadaptaatioon siirtyminen voi kestää muutamista päivistä viikkoon ja varsinaiseen rasva-adaptaatioon siirrytään kuukausien kuluessa. Pitkäaikaisesta rasva-adaptaatiosta siirtyminen glukoosienergian käyttäjäksi voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin ketoosiin siirtyminen; päänsärkyä, väsymystä jne.

Tämän takia on hyvä harjoittaa metabolista joustavuutta syömällä viikottain hiilihydraattipitoista ruokaa. Aivot tarvitsevat glukoosienergiaa, jota toki keho valmistaa ketoosissa ollessaan glukoneokeneesin kautta. Onkin olemassa muita riskitekijöitä, jotka eivät kannusta kokonaisvaltaiseen, pitkäaikaisesti jatkuvaan ketoosiin. 

Kun muutamme ruokavaliota, meidän täytyy antaa kehollemme tietynlainen rauha käydä tätä prosessia läpi. Oman jaksamisen ja elinvoiman kannalta kärsivällisyys on tärkeää! Anna kehon levätä, ja siirrä uuden liikuntaharrastuksen aloittamista hiukan. Adaptaatio tarvitsee ajan lisäksi toistoa ja siirtyminen toisen energialähteen käyttämisestä toiseen helpottuukin kerta kerralta.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.